Засилване на правомощията на Евростат да проверява националните сметки

Всички знаем първоначалната история – Гърция имаше, така да се каже, известни проблеми със своите статистически данни. Сега Съветът е приел изменение на регламента относно статистическите данни, които използва Комисията при процедурата за прекомерен дефицит. Сега службата на Комисията Евростат ще има правото на достъп до сметките на държавни субекти на централно, регионално и местно равнище и на равнище система за социално осигуряване, включително да ѝ бъде предоставяна подробната счетоводна информация, послужила при изготвянето им, съответните статистически изследвания и въпросници и друга имаща отношение информация.

Това е класически пример на последващо затягане на регулаторния режим. Да се надяваме, че този път ще проработи.

One response to “Засилване на правомощията на Евростат да проверява националните сметки

  1. Спомням си добре времето на хиперинфлация и намерението на Жан Виденов и БСП за въвеждането на валутен борд. Те му казваха „Паричен съвет“, за да звучи по-патриотично и по-социалистически.
    Та п0 това време имаше едни интервю с Иван Костов на аерогара София(връщаще се от някъде ). Та кометирайки борда, той каза, че това е частичен отказ от суверенитет и не е добре, че се стига до там . След това знаете какво се случи, въпреки ,че подробностите са забравени. За последните 20г., тази загуба на частичен суверенитет е може би най-полезното нещо за България.
    Сега група икономисти предлагат фискален борд. Но спорд мен, не само фискален борд ни е необходим. А може би и правов(а не само мониториг).
    Така че, колкото повече бордове, толкова по-добре за хората в България.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s