ЕК наложи рекордна глоба на Telefonica

Европейската комися наложи рекордна глоба от близо 152 млн. евро на испанския телекомуникационен оператор Telefonica заради сериозна злоупотреба с господстващо (надмощно) положение (чл. 82 ДЕО) на пазара на широколентов интернет достъп с услугата ADSL. Telefonica притежава наземната телефонна мрежа в Испания.

Решението не е прецедент, но потвърждава практиката на ЕК да санкционира намаляването или т.нар. ценова преса (squeeze) на ценовите разлики между цените за алтернативните оператори и цените за крайни потребители на услугата. Така на практика компанията си е осигурила неправомерно конкурентно предимство, като е приудила конкурентите си да работят на загуба. Мотивите на Комисията са изложени последователно тук.

Това решение на ЕК представлява интерес и за България, доколкото БТК АД вече беше санкционирана от Комисията за защита на конкуренцията през 2006 г. Но няма пречка и ЕК да наложи подобна санкция на БТК.

One response to “ЕК наложи рекордна глоба на Telefonica

  1. за телефоника може и да има полза от глоби4ки – там има конкуренция. бтк колкото и глоби да отнесе няма кой да се възполва.
    може да се понатисне за въпеждане на клауза за отказ от услугата в бтк – при телефоника има вариянт а при бтк не. Аз биь се зарадвал най много на това.
    Поздрави за новия блог. Успех!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s