Ротация в Управителния съвет на ЕЦБ

Обнародвано е изменение на Решение ЕЦБ/2004/2 от 19 февруари 2004 г. за приемане на Процедурния правилник на Европейската централна банка, което въвежда т.нар. ротационна система за правото на глас в Управителния съвет на ЕЦБ.

Държавите членки на ИВС са разделени три групи с оглед дела им в общия БВП на еврозоната и относителния размерна техните финансови системи, измерен спрямо общия баланс на финансовите институции в еврозоната. За първата група броят на правата на глас, които се разпределят на ротационен принцип през всеки едномесечен период, е един; за втората и третата група броят на правата на глас, които се разпределят на ротационен принцип през всеки едномесечен период, е равен на разликата между броя на управителите, разпределени в групата, и броя на правата на глас, определени за групата, минус две. Управителите се ротират в началото всеки календарен месец.

Този ротационен модел се критикува като много сложен и непрозрачен.

Въпреки това тази концепция е интересна по две причини – първо, защото процеса на вземане на решения в ЕЦБ е достатъчно важен въпрос и второ, защото може да се наложи възприемането на ротационна система за състава на Европейската комисия преди Ноември 2009 г. Определено се надявам да нямаме Комисия, в която комисарите с право на глас ще се ротират по групи държави всеки месец.

2 responses to “Ротация в Управителния съвет на ЕЦБ

  1. Това не може да бъде работещ механизъм . Ако един комисар/член на УС на ЕЦБ има свой приоритетен проект, как да приключи за един месец?

  2. Вихър Георгиев

    На мен не ми е ясно как ще работи ротацията не толкова заради приоритетните проекти, колкото поради факта, че един въпрос се обсъжда на едно заседание, а се гласува на друго. Вероятно ще има джентълменски споразумения по някои въпроси, но не можем да сме сигурни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s