Българският демократичен дефицит – 2

Народното събрание е отхвърлило предложението за създаване на Временна анкетна комисия за изясняване на случаите на полицейско насилие. Против предложението са гласували парламентарните групи на БСП и ДПС.

Според народния представител от БСП Татяна Дончева: „юристите в парламента трябва да правят разлика в разделението на властите“.

Понеже съм юрист, макар и извън Народното събрание на Република България, ще си позволя да припомня на госпожа Дончева, че България е република с парламентарно управление (виж чл. 1, ал. 1 от Конституцията). Народното събрание на Република България има две основни правомощия – то осъществява законодателната власт и упражнява парламентарен контрол (виж чл. 62, ал. 1 от Конституцията). Поради това народните представители имат право на въпроси и на питания до Министерския съвет или до отделни министри, които са длъжни да отговарят (чл. 90, ал. 1 от Конституцията).

Правейки разлика в разделението на властите стигам до извода, че според част от народните представители не е необходимо да се създава Временна анкетна комисия за изясняване на случаите на полицейско насилие. Причините може да са две – или няма полицейско насилие, или всички такива случаи са изяснени.

Полицейско насилие ИМА, госпожо Дончева, както вече имах случай да се уверя. Оттук извода, че сте наясно с всички случаи на полицейско насилие или че, по-лошо, нямате нищо против тях.

Да, има демократичен дефицит в Република България.

Вашият коментар